Oorzaak De grootste veroorzaker van parodontitis is tandplaque. Tandplaque bestaat uit vele soorten bacteriën. Bepaalde soorten zijn erg agressief en kunnen het ontstaan van ernstige parodontitis vergroten. Niet alleen de hoeveelheid plaque speelt een rol, ook de samenstelling van de tandplaque speelt een grote rol.
Erfelijkheid (en overdraagbaarheid) In bepaalde families komt vaker parodontitis voor. Het wordt steeds duidelijker dat erfelijke aanleg hierbij een rol speelt. Sommige mensen produceren meer ontstekings-eiwitten bij parodontitis dan andere. Door deze hoeveelheid wordt de ontstekingsreactie heftiger en dit zorgt ervoor dat er ook meer kaakbot wordt afgebroken. Uit onderzoek is gebleken dat parodontitis kan worden overgedragen tussen partners en van ouder op kind. Gezamenlijk gebruik van een tandenborstel en andere hulpmiddelen wordt dan ook afgeraden.
Zwangerschap en overige factoren O.a. zwangerschap (hormonale veranderingen), verschillende systemische ziekten en medicijngebruik kunnen invloed hebben op het ontstaan van parodontitis. Daarom is het belangrijk dat uw tandarts en mondhygiënist op de hoogte zijn van uw gezondheid. De bedoelde overige factoren betreffen factoren die de afweerreactie kunnen verslechteren of verminderen.
Een aantal groepen loopt extra risico op parodontitis Rokers: bij rokers komt parodontitis vaker voor dan bij niet-rokers. Ook is de ernst er van bij rokers groter en reageren rokers slechter op de behandeling van parodontitis. Diabetes: diabetes geeft een verhoogde kans op het ontstaan van parodontitis. Ook is door diabetes de kans op het ontstaan van abcessen bij parodontitis groter. Stress: psychische stress kan de afweer van het lichaam onderdrukken. Daardoor neemt de kans op het ontstaan van parodontitis toe. Eetpatroon: onvoldoende gevarieerde voeding kan leiden tot een groter risico op parodontitis door gebrek aan noodzakelijke voedingsstoffen.