Infectie preventie Algemeen geldt dat wij als tandheelkundig professional altijd geacht zijn ons te houden aan strenge maatregelen op het gebied van veiligheid en hygiene. Deze maatregelen zijn vastgelegd in de richtlijn Infectiepreventie (WIP). Deze richtlijn geldt als professionele standaard in de tandheelkunde waarbij er vanuit gegaan wordt dat iedere patient potentieel besmet kan zijn met een (onbekend) virus. Naast de professionele standaard zijn er binnen de praktijk aanvullende richtlijnen ten aanzien van persoonlijke hygiëne, handhygiëne en het dragen van handschoenen en beschermingsmiddelen. Voor het gebruik van instrumentarium geldt dat na iedere afspraak de behandelkamer volgens de geldende protocollen wordt gereinigd. Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met disposables en alle instrumenten die gebruikt worden hebben een geregistreerd reinigingsproces ondergaan. Daarnaast is de richtlijn bedoeld ter voorkoming van (beroeps)ziekten bij de zorgverleners. Binnen de praktijk is een hygiene protocol van kracht. De naleving hiervan wordt streng bewaakt binnen de praktijk.
Taakdelegatie - weet wie u behandelt! en wie wat mag!
Binnen de praktijk is er sprake van zogenaamde voorbehouden handelingen. In dit kader worden een aantal handelingen, welke in basis zijn voorbehouden aan een BIG geregistreerde zorgverlener, uitbesteed aan een andere (niet BIG geregistreerde) zorgverlener. Voorbehouden handelingen binnen de praktijk zijn:
1. Het indiceren van en een opdracht geven tot het maken van een röntgenfoto Binnen de praktijk worden röntgen opnamen, gemaakt door de assistenten, dit na indiceren door en na een verstrekte opdracht van een BIG geregistreerde tandarts, met in acht neming van (algemene) regens en voorwaarden voor voorbehouden handelingen. Alle assistenten zijn bekwaam, geschoold en worden nageschoold volgens de wettelijke regels, om een röntgenfoto te mogen maken.
2. Het geven van injecties (lokale verdoving) Binnen de praktijk wordt verdoving alleen toegepast door de mondhygiënisten, dit na een daartoe verstrekte opdracht door een BIG geregistreerde tandarts, met in achtneming van (algemene) regels en voorwaarden voor voorbehouden handelingen. Mondhygiënisten zijn bekwaam, geschoold en hebben een functionele zelfstandige bevoegdheid om verdoving te geven en primaire caries te behandelen. In het geval van het geven van injecties geldt impliciete toestemming aan de mondhygiënist om de verdoving toe te passen. Er wordt dan ook uitgegaan van impliciete toestemming in deze door patiënt, wanneer deze een afspraak voor behandeling binnen de praktijk maakt
Heeft u vragen, klachten en/ of twijfelt u of u wel naar uw behandeling mag/kunt komen, belt u ons dan gerust. Telefonisch kunnen wij dan met u overleggen of bezoek/behandeling door kan gaan of uitgesteld dient te worden.