Symptomen De symptomen van ontstoken tandvlees zijn vaak niet duidelijk merkbaar en zichtbaar. Zo'n 80% van de mensen heeft in meer of mindere mate een ontsteking aan het tandvlees. Bij 35% van de mensen is dit in een vergevorderd stadium. De meerderheid hiervan ervaart geen klachten en pijn en is zich dus niet bewust van het probleem. Parodontitis kan hierdoor lang onopgemerkt blijven.
Enkele kenmerken die kunnen optreden zijn: - Rood, slap en gezwollen tandvlees - Bloedend tandvlees (bij het poetsen) - gezond tandvlees bloedt nooit! - Toename van de ruimten tussen de tanden en soms acute ontsteking (abces) - Vieze smaak ervaren of een slechte adem hebben - Los staan van tanden/kiezen
Gevolgen Het grootste risico is het uiteindelijke verlies van tanden en kiezen. De ontsteking aan het tandvlees kan zich zo ver uitbreiden in de richting van het kaakbot dat dit verloren gaat en dus geen houvast meer geeft aan de tanden en kiezen. Eenmaal afgebroken kaakbot kan zich niet meer herstellen. Daarnaast kan parodontitis ook op andere plekken in het lichaam problemen geven. Uit recente onderzoeken blijkt dat bacteriën uit de mondholte zich via de bloedbaan verspreiden en zo ontstekingen elders in het lichaam kunnen veroorzaken.
Voorkomen en genezen van ontstoken tandvlees Ontstoken tandvlees is in de meeste gevallen te voorkomen en te genezen. Hiervoor is een goede mondhygiëne van belang. Bloedend tandvlees betekent dat er sprake kan zijn van ontstoken tandvlees. Negeer dit signaal niet, maar onderneem actie om het tandvlees weer gezond te krijgen. De veroorzaker van ontstoken tandvlees is tandplaque. Het is dus van belang uw mond goed schoon te houden. Hulpmiddelen hierbij zijn: (elektrische) tandenborstel, tandpasta, tandenstokers, ragers, gaas en/of een tongschraper. Overleg altijd met uw tandarts of mondhygiënist welke hulpmiddelen voor u de meest geschikte zijn.